20 Nisan 2010 Salı

Kabızlık


Kalın bağırsağın yavaş çalışması sonucu dışkıya seyrek çıkılmasına kabızlık (peklik) denir. Kabızlık kişilere göre değişir; bir kişi için kabızlık sayılan bir durum, bir başkası için normal olabilir. Fakat genellikle ideal olanı, kişinin günde bir defa dışarı çıkmasıdır.
Kabızlığa kalın bağırsaklardaki bozukluklar, metabolizma rahatsızlıkları, ruhsal olaylar, zeytinyağlı ve sulu şeylerin az ya da hiç yenmemesi, hormon bozuklukları, hazım sistemlerinin iyi çalışmaması, çok oturulması veya hareketsizlik, seyrek de olsa bağırsak urları yol açabilir. Dışkı atımında zorluk çekenler egzersiz yapmalı, bol sebze ve meyve yemelidir. Kabızlığı giderici olarak aşağıdaki bitkilerden istifade edilebilir.
Tedavisi:
* Her sabah aç karna sıcak su veya sıcak bal şerbeti içilir. Sabahlan aç karnına incir, kayısı ve üryan eriği yenir. Kayısı veya üryan eriği kompostosu içilir. Aç karna zeytinyağlı ebegümeci yemeği yenir.
* Bir kavanozun yarısına incir veya kayısı konulduktan sonra, üzeri iyice örtülecek şekilde zeytinyağı ile doldurulur. Karışım, zeytinyağında zaman zaman ezmek suretiyle bir hafta bekletildikten sonra sabahları aç karna 1 – 2 kaşık yenir.
* Hatmi tohumları ezilir, kaynamakta olan 100 cc. suya bir çay kaşığı konur ve beş dakika kaynatılır. Balla tatlandırıldıktan sonra, günde 1 – 2 çay bardağı içilir.
* Kaynamakta olan 100 cc. suya, 10 gr. sinameki konur, iki dakika kaynatılır. Kahve fincanından çay bardağına kadar günde 2 – 3 defa içilir.
* 100 gr. sinameki bir kilo balla karıştırılarak macun haline getirilir, akşamları yemekten önce bir çay kaşığından bir yemek kaşığına kadar yenir.
* 10 gram (50 grama kadar çoğaltılabilir) Hint yağı içilir.
* Sarı sabır kökleri, toz haline getirildikten sonra balla karıştırılıp günde bir çay kaşığı yenir.
* Kaynamakta olan 100 cc. suya, sarı sabır köklerinden 10 gram konur, beş dakika daha kaynatıldıktan sonra balla karıştırılarak içilir.
* 10 gr. keten tohumu 200 cc. sütün içinde kaynatıldıktan sonra günde 2 – 3 çay bardağı içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder