20 Nisan 2010 Salı

Mide ve Bağırsak Ülseri


Deri yüzeyinde veya mukozada meydana gelen, yüzeyde yayılma ve derine inme eğilimi gösteren yaralara ülser denir.

Midede görülen hastalığa mide ülseri, mide dışında on iki parmak bağırsağını da etkileyen ülsere on iki parmak bağırsağı ülseri, ince bağırsağın son bölümünde oluşan ülsere bağırsak ülseri adı verilir.

Sinir sistemi zayıf olanlarda daha sık görülür. Sindirim rahatsızlığı, midede yanma, asit fazlalığı, özellikle krampı andıran yoğun ağrıların oluşmasıyla ortaya çıkar. Ağrılar özellikle ilk ve sonbaharda yoğunlaşır.

Tedavisi:

* Kudret narı meyvesi olgunlaşınca ezilir ve bir kavanoza konur. Bir gün bekledikten sonra altta biriken, hafif bulanık suyu ve nar çekirdekleri eklenir. Kavanoz üzeri iyice örtülecek şekilde zeytinyağı ile doldurulur. Ağzı kapalı bir şekilde güneşte bekletilir, (ilacın kalitesi, güneşte beklediği oranda artar.) Daha sonra zeytinyağının fazlası alınır, sabah ve akşam, yemeklerden yarım saat önce, birer çay kaşığı yenir.

* Midesi hassas kimseler için, kudret narmdaki zeytinyağı süzülür. Kalan kısım aynı miktarda balla karıştırılarak yukarıdaki oranlarda yenir. Hastanın gaz şikayeti varsa, ballı veya zeytinyağlı karışımın içine birer kaşık çörek otu yağı ilave edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder