19 Nisan 2010 Pazartesi

Selülit


Hücreleri birbirine bağlayan dokula­rın zehirlenmesi olan selülit, yaş, vücut yapısı, kilo farkı gözetmeksizin her iki cinste de görülmekle birlikte, daha çok kadınlarda rastlanılan bir durumdur. Bağlayıcı dokuların zehirlenmesi sonu­cunda cild altında yağ, su ve vücut ar­tıklarıyla dolu kesecikler meydana gelir.
Selüliti teşhis etmek son derece basit­tir. İşaret ve baş parmağınızla etinizin bir yerini sıkıştırın. Eğer cildiniz porta­kal kabuğu gibi pütür pütürse, bu selülittir.
Selüütin çeşitli sebepleri vardır. Yan­lış bir beslenme, karaciğer ya da böbrek­lerin düzensiz işlemesi, sinirsel gerilim­ler, kaygı, düzensiz bir hayat, hareket­sizlik başlıca etkenlerdir. Uzmanlar, or­ganizmanın kronik olarak zehirlenmesi­ne sebep olabilecek her şeyin, dolaylı ya da dolaysız olarak selülite yol açabilece­ği konusunda birleşiyorlar. Selülitin başlıca sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
Hormonların etkisi: Selülitin kadınlar­da görülmesi hormonlarla ilgisi olduğu­nu düşündürmektedir. Özellikle, adale­ler arasındaki bağların gevşemesine ve bunun sonucu olarak da fazla suların do­ku arasındaki boşluklara dolmasına, östrojen hormonunun sebep olduğuna inanılmaktadır. Nitekim östrojenin (dişi­lik hormonu) en çok salgılandığı âdet ön­cesi günlerde, kadınların vücutlarında bir şişkinlik hissetmeleri boşuna değil­dir.
Kötü beslenme: Karaciğer ve sindirim sistemini zorlayan her türlü besin zarar­lıdır. Söz gelimi, aşırı tuzlu, yağlı ye­mekler (salam, sosis, soslar, kızarmış patates, mayoneiz, kutu balığı vb.) alko­lün ve çikolatanın olumsuz etkisi vardır. Kısacası, karaciğeri yoran her çeşit ağır yemekten kaçınmak gerekir. Karaciğe­rin eritemediği bütün zehirler kana karı­şır ve dokularda birikerek selüliti mey­dana getirir.
Hareketsizlik: Gün boyu evde, büroda oturmak, kan dolaşımını yavaşlatır. Kir­li kan yer çekimi gücünü yenerek kalbe geri dönmekte zorlanır. Bunun sonucu olarak da hücrelerin temizlenme oksijene kavuşma süreci yavaşlar. Selü­liti yenmek için, hareket etmek, spor yapmak, bol bol yürümek yerinde olur.
Kaygı gerilim halleri: Duygusal ha­yatla, bedensel hayat arasında sıkı, yalan bir bağ vardır. Utangaçlık yüz kızarma­sına, korku titremeye, kaygı mide kram­pına, heyecan boğaz düğümlenmesine yol açar… Bu yüzden günlük hayatı et­kileyen gerilim ve kaygıların bağ doku­ları ve hücresel metabolik mekanizmalar üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği düşünülmektedir.
.
Çok sıkı giyecekler: Vücudu aşırı dere­cede sıkan, bastıran her şey, kan dolaşı­mını etkiler ve dolayısıyla belli noktalar­da selülit oluşmasına yolaçar. Bu yüz­den, çok sıkı korse ve sutyenler, aşırı dar pantolonlar, ya da kemerlerden ka­çınmalıdır.
Yüksek topuklar: Ayağın serbestçe hareket edebilmesi için, çıplak ayakla yürümek idealdir. Ama düz, ya da alçak topuklu ayakkabılar da uygundur, önemli olan çok yüksek topuklu ayak­kabılarla ayağı, bacak ve omurgayı zor­lamamaktır. Eğer vücut ağırlığı topuk ve tabandan öne doğru kayarsa kanın kalbe dönüş mekanizması yavaşlar, zor­laşır.
Bunlar selülitin en yaygın sebepleri­dir. Ama selülite yol açabilecek daha birçok faktör sıralayabiliriz. Sözgelimi, sigara bunlardan biridir.
Sigara içenlerin solunum yollan artık­lar ve bronşların kronik iltihaplanması ile tıkalıdır. Bu durumdaki ciğerler tok­sinleri (zehirli maddeler) dışarı atamaz­lar. Bu artıklar belirli bir yerde toplanır.
Selüliti ortadan kaldırmak için özel bir ilâç yoktur. Organizmayı birikmiş toksinlerden kurtarmak için bazı temel kurallara uymak en doğru yoldur.
Öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekir. Alınan besinler sadece düşük kalori değil, aynı zamanda vücudu tok­sinlerden (zehir) arıtıcı da olmalıdır. Hatta bu konuda gerekirse bir diyet uz­manına danışmakta da yarar vardır.
İkinci olarak, çok hareket etmeye ça­lışmalıdır. Eğer işiniz icabı uzun süre oturmak zorunda kalıyorsanız, arasıra kalkıp biraz yürüyün. Asansör yerine merdivenleri tercih edin. Günün belirli bir anını jimnastiğe ayırın. Ama bu jim­nastik hareketlerinin bir angarya haline gelmemesine dikkat edin. Baştan savma yapmayın. Jimnastik, istekli yapıldığı takdirde yararlıdır.
Huzurlu olmaya çalışın. Kaygı, gerilm ve korkuyu yenerek de selülitle başa çıkabilirsiniz. İçtenlikle kendi kendinizi tahlil etmeye çalışın. Problemlerinizi çö­zümlemeye, hayata daha az dramatik bir gözle bakmaya çaba gösterin. Her tür eksiklik, aşağılık duygusundan kur­tulun.
Ayrıca uzman bir masajcı tarafından yapılacak özel, etkili bir masajla mevcut selülitlerin bir ölçüde eritilmesi de müm­kündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder