20 Nisan 2010 Salı

Yemek Borusunun Yakıcı Maddelerle Yanması


Yemek borusu yanmalarında en büyük tehlike, kasların büzülmesi sonucu oluşan tıkanıklıklardır. Ayrıca, yanığın meydana getirdiği yara, çevre dokularda yapışıklıklara yol açarak, yemek borusunda lokmanın ilerlemesini sağlayan hareketleri ortadan kaldırır.
Genellikle alınan yakıcı maddenin değişimine göre bilirtiler hafif yanma duyusundan, bütünüyle yutmanın imkânsız hale geldiği durumlara kadar, değişim gösterir. Eğer olaya mide de katılırsa, hemen hemen bütün karın içi organlar ya da karın zarı yangılanabilir. Ayrıca yakıcı madde alan çocukların ağızlarında ve boğazlarında da şiddetli yanıklar oluşur. Dudaklar, ağız, yutak su ile dolar ve şişer. Eğer tedavi edilmeyecek olursa, çocuk bir kaç ay belirti vermeden durumu idare edebilir. Ancak ondan sonra yemek borusu kası giderek büzülmeye başlar ve tıkanıklık geliştikten sonra artık müdahale etmek güçleşir. Yemek borusu kısılır. Bütün yemek borusu adeta bir ip parçası gibi yapışıp kalır. Onun için zamanında hekime başvurarak genişletici tedavilere başlamak gerekir. Şiddetli yanıklarda çocuk acilen hekime götürülür.
Ancak orta derecede yanıkta farkına vanlmayabilir. Bu ise sonuçta tehlikeli durumlara yol açar. Yakıcı madde (asit, alkali) zehirlenmelerinde neler yapılması gerektiğini bütün aile bilmelidir. Yakıcı madde içen çocuklar kesinlikle kusturulmaz. Çünkü, girerken yakan madde kustururken bir kez daha yakıcı etkisini göstererek haraplanma devam eder. Zamanında ve gecikmeden hekime iletmek ilk görevdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder