21 Mayıs 2010 Cuma

Kayısılı Strudel


HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 30 DAKİKA
Malzemeleri: (6 kişilik)
Hamuru için
150 gr un
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
3 yemek kaşığı su
1 yumurta
1 tutam tuz
İç malzeme için
Yarım kg doğranmış kayısı
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için
50 gr tereyağı
HAZIRLANMASI
Hamur için gerekli tüm malzemeyi bir kapta yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayın. Derin bir kasede kayısı, şeker, üzüm, ceviz ve tarçını harmanlayın. Hamuru unlanmış temiz bir mutfak bezinin üzerinde dikdörtgen şeklinde ince açın. Hazırladığınız iç malzemeyi hamurun üzerine yayın ve bezin ucundan kaldırarak rulo şeklinde sarıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın. Tereyağını eritip fırça ile strudel’in üzerine sürün. 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Pişirme süresince ara ara üzerine tereyağı sürün. Üzeri kızarınca fırından alıp ılık servis yapın.

Hindistan Cevizli Rulo Tatlı


HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 15 DAKİKA
Malzemeleri:(8 kişilik)
1 litre süt
7 yemek kaşığı un
9 yemek kaşığı tozşeker
1 vanilya
2 parça damla sakızı
Yarım su bardağı ceviz
1 su bardağı hindistancevizi
HAZIRLANMASI
Süt, un, şeker, vanilya ve dövülerek ufalanmış damla sakızını bir tencerede harmanlayıp normal ateşte muhallebi şekline gelinceye kadar pişirin. Muhallebiyi mutfak robotunda beş dakika kadar iyice karıştırınız. Zemini Su ile biraz ıslatılmış bir tepsiye koyup soğuması için bekletiniz. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyup bir gece beklemeye bırakınız. Katı hale gelmiş muhallebiden kare kare dilimler şeklinde kesiniz, İçine ceviz içi tanelerini yerleştirip rulo biçiminde sarınız ve hindistancevizine bulayıp Ceviz parçalarıyla süsledikten sonra servis yapabilirsiniz.

Kayısı Dolması


MALZEME LİSTESİ
• 250-300 gr kuru kayısı
• 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
• 50-100 gr sade yağ (tereyağı da kullanabilirsiniz)
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı tozşeker
YAPILIŞI- HAZIRLANMASI
•Kayısıları iyice yıkayıp bol miktarda ılık suda en az 2-3 saat beklettikten sonra süzün. Bıçakla ortadan ekmek yarar gibi yarıp cep gibi hazırlayın, (dik kısmından ayırmayın)
• İrice çekilmiş ceviz içi ve şekerin yarısını bir kasede karıştırın,
• Cevizli karışımı çay kaşığı yardımıyla kayısıların içine doldurup bastırarak kapatın.
• Geniş bir tencere ya da tepsiyi yağlayıp kayısıları yerleştirin ve kısık ateşin üzerine oturtun. Üzerine su ve kalan tozşekeri gezdirip kalan yağı, ister eriterek, ister fındık büyüklüğünde parçalara ayırarak dağıtın.
• Üzerini bir kapakla kapatıp kayısıları en az 15-20 dakika, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunup afiyetle yiyebilirsiniz.