20 Nisan 2010 Salı

Gastrit


Gastrit, mide iç yüzeyini kaplayan mukozanın iltihaplanmasıdır. Bazı hastalıkların mikroplarından, vücut içinde oluşan zehirli maddelerden, alerjik etkenlerden, dolaşım bozukluklarından ve mide mukozasını azdıracak besinlerden meydana gelebilir. Ayrıca baharatı fazla, çok yağlı veya ağır yağda kızarmış yiyecekler, fazla soğuk ve sıcak besinler, yeterince çiğnenmeyen gıdalar, çok sigara içme, alkol alma, sinir ve stres gibi gerginlikler gastrite sebep olabilir. Gastrit ekşime, yanma, şişkinlik, bulantı ve ağrı gibi reaksiyonlarla kendini gösterir.
Tedavi için ayrıca aşağıda bitkisel formüllere de başvurulabilir.
Tedavisi:
* Süt, nane – limon çayı ve bal şerbeti içilir. Bal ve elma yenir. Kabızlık varsa giderilir, mide abur cubur gıdalarla doldurulmaz, çorbalara kekik ve limon konulur.
* Yarı yarıya balla karıştırılarak kudret narı yenir.
* Bir kavanoz kudret narlı bal karışımına, bir kaşık çörek otu yağı karıştırılarak yenir. Sabah akşam 1 er tatlı kaşığı yenir.
* Pul biber, mide ülseri ve gastrite karşı faydalıdır. Nar zarı ile birlikte yenirse mide için şifadır.
* Gül, ayva ve kayısı reçeli yenir.
* Yemeklerden önce birer fincan kekik suyu içilir.
* Toz haline getirilen 50 gr. sarı sabır, yarım kilo balla karıştırılır. Yemeklerden önce birer kaşık yenir.
* Bir kavanoza küçük dilimlere ayrılmış orta büyüklükte bir ayva konur, üzeri zeytinyağı ile doldurulur. Üç hafta güneşte bekletilir. Yemeklerden önce birer kaşık yenir.
* Yemeklerden sonra zencefil çayı içilir.
* Yarım kilo bala 50 gram zencefil kanştırılarak yemeklerden önce birer kaşık yenir.
* Bir miktar papatyaya aynı miktarda nane karıştırıldıktan sonra, kaynamakta olan bir bardak suya bir.
tatlı kaşığı konur. Bir dakika kısık alevde demlenir. Sonra balla tatlandırılarak ılık olarak içilir.
* 25 gram damla sakızı havanda dövülüp toz haline getirildikten sonra yarım kilo balla karıştırılır. Yemeklerden önce birer tatil kaşığı yenir.
* Bir miktar kantaron, toz haline getirildikten sonra bir kavanoza konur, üzeri iyice örtülecek şekilde zeytinyağı ilave edilir. Üç hafta sıkça çalkalanarak güneşte bekletilir. Yemeklerden önce birer kaşık içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder