20 Nisan 2010 Salı

Mide ve Bağırsak Kanalı Rahatsızlıkları

Pilor Darlığı: Pilor, midenin çıkış kapısıdır. Darlığı önemlidir ve zamanında müdahale edilmesi gerekir. Çocukları ameliyata kadar götüren önemli bir durumdur. Bu hastalık doğuştan olabilir. Genellikle ikiz eşlerinden birinde varsa diğerinde, ya da babada varsa, erkek çocukta olma ihtimali yüksektir. Hastalık 500 doğumda bir görülür ve erkeklerde kızlara göre 3 – 4 kez daha fazladır. Genellikle ilk doğumlarda çoktur. İlkbahar ve sonbahar doğumlarında diğer mevsim doğumlarına göre daha fazla oranda rastlandığı belirtilmektedir.

Kusmalar ilk belirtidir. 2 – 4 aylarda şiddetlenir. Kusma yemeklerden sonra ve püskürür biçimdedir. Kusmukta safra yoktur. Ancak içerisinde hafif kanlı çizgilenmeler daha çok kusmadaki zorlamanın sonucu olabilir. Bebek açtır. Memeye tutulunca hırsla emer, emdikten sonra sürekli kusar ve kilo alamaz.
İleri derecede sıvı yitirilmesi, derinin lastik kıvamında ya da elle tutulup çekildiğinde mayalanmış hamur gibi kabarıklığının bir süre devam etmesi tipik belirtilerdir. Bebekler hastaneye götürülünce serum takılarak yitirdiği sıvı yerine konur. Hastalıkta ameliyat gerekebilir.

Göbek Fıtığı: Karın duvarında herhangi bir açıklık olmaksızın göbek kordonunun karına girdiği bölgedeki kabalıktır. Ufak olanlar pek sorun yaratmaz. Çaplan bir santimetreden küçüklerin iyileştirilmesi kolaydır. Ancak, çok büyük kese oluşturacak biçiminde ve içerisine bağırsaklar girerse tehlikeli sonuçlar verir. Ameliyatla kann duvarının dikilmesi zorunludur. Çünkü kesenin içerisinde bağırsak, kendi etrafında dönerek kan dolaşımını bozar ve bunun sonucunda da bağırsakta yırtıklar tehlikeli olabilir.

Mekonyum Tıkanmaları: Hayatın ikinci gününde mekonyumun bağırsak içerisinde katılaşması sonucu, tıkanıklık belirtileri ortaya çıkar. Bebek mekonyumu dışarı atamadığından ve yediği besinleri sindiremediğinden sürekli kusmaya başlar. Karın ileri derecede gergindir. Safralı kusma olur. Hasta çok sıvı yitirir. Muayenesi sırasında bağırsaklann boşalması hekim tarafından yapılır. Cerrahi yolla mekonyumun çıkartılması gerekebilir.
Anal Fissür: Dışkılıkta, yarık şeklinde çatlakların olmasıdır. Genellikle kabızken dışkı çıkarmakta zorluk çekilir. Dışkıda taze kan görülür. Ağrı olduğu için bebek dışkılamak istemez. Bu da kabızlığa neden olur. Sıcak oturma banyoları ve ağrıyı azaltan merhemlerle kabızlık önlenir, yırtık,giderilir. Çok ileri durumlarda ameliyat gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder