20 Nisan 2010 Salı

Sindirim Kanalı

MİDE, sindirim düzeneğinin yemek borusu ile bağırsak başı arasında bulunan tek parçadan oluşmuş, poşet şeklindeki kısımdır. Vücudun karın boşluğunda diyaframın hemen altındadır. Yaklaşık 1,5 litre kapasitededir. Yemeklerin girdiği üst bölümüne mide ağzı, bağırsaklara veren alt deliğine mide kapısı (pilor) adları verilir. Sindirim sırasında mide duvarları özsu salgılar. Bu su çok sayıda olan mide bezi tarafından yapılır. Suyun içerisinde tuz asiti, pepsin enziminin ön maddesi pepsinojen lipaz enzimi vardır.

Midedeki tuz asilinin besinlerle giren bakteriler ve daha bir çok küçük canlı üzerinde öldürücü etkisi vardır. Pepsin tuz asitinin hazırladığı asit ortamında proteinleri pepton haline getirir. Lipaz yağlara ve karbonhidratlara yağ asiline ve gliserine çevirir.

Midenin depo edici, öğütücü ve karıştırıcı görevleri vardır. Dakikada üç kez tekrarlanan kasılma dalgaları, midedeki besinlerin sindirim sisteminin bir sonraki bölümü olan onikiparmak barsağına geçmelerini sağlar. Besinler sindirilme yeteneğine göre midede 2-6 saat kalabilir. Su, mide ağzı ve mide kapısı arasından en kısa yoldan doğrudan doğruya barsaklara geçer. Mideden en çabuk çıkan maddeler karbonhidratlardır. Sonra proteinler en sonra da yağlar mideyi terkeder.

Sindirim Kanalı

Sindirim sisteminin mideden anüse kadar devam eden bölümü,bağırsaklardır. Uzunluğu 8-9 metre kadardır. Barsağın çeşitli bölümleri için değişik terimler kullanılır. İlk 2,5-3 metrelik bölümüne boş bağırsak (jejunum) sonraki bölümüne ise ileum adı verilir. İncebağırsak kalınbağırsakla T şeklinde birleşir. Sol tarafta körbağırsak vardır. Kahnbarsağın çıkan kalınbağırsak enine kalınbağırsak, inen kalınbağırsak, göden barsağı adları verilen bölümleri vardır. 1ncebağırsağın uzunluğu yaklaşık 5 metredir. İç yüzeyi sümüksel bir gömlekle örtülüdür. Gömleğin üzeri sindirilen besinlerin emilimini yapan tümörlerle kaplıdır.

Tümörler tarafından emilen besinler, kılcal damarlar ağı ve lenf daman aracılığıyle vücuda dağılır. Kalan artıklar kas tabakasını yaptığı sağımsal hareketlerle kalınbarsağa iletilir. Kalınbağırsağın uzunluğu 1.8 metredir. İncebağırsak çapının en fazla 3,5 cm. olmasına karşılık kulınbarsakta 6,.5 cm. ‘ye ulaşır. Burada yalnız su emilerek kana karışır. Artıkların geçiş hızı daha da yavaştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder