14 Nisan 2010 Çarşamba

Bebeklerde Aşırı Ağlama

AŞIRI AĞLAMA
Bağırsaklarda acı veren spazmlar, yoğunluk, annenin sinirli olması ve günün bu saatlerinde annenin süt miktarının azalması gibi birçok nedeni vardır. Ne yapmalısınız?
Gece sancısı için etkili bir tedavi yoktur. Anne babalara düşen görev sürekli ağlayan bebeğin üzerlerinde yarattığı gerginliği azaltmaya çalışmaktır. Öğleden sonraları dinlenerek günün sonunda fazla yorgun olmayı önleyin. Anne babalar sırayla öğleden sonraları dinlenebilir. Ya da güvenilir bir “çocuk bakıcısı”mn bebeklerine göz kulak olmasını isteyebilirler.
Gaz
Küçük bebekler, beslenirken ve özellikle beslenmenin başında mamasını hırsla içerken beraberinde hava da yutarlar. Bağırsak ya da midedeki fazla gaz kusmaya neden olabilir. Ayrıca rahatsızlık ve ağlamayla (colıc) bir bağlantısı olabilir. Her beslenmeden sonra bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olmak için biraz zaman ayırmanız iyi olacaktır. Bebeğin gaz çıkarması için en iyi pozisyonlardan bazıları aşağıda gösterilmiştir.
Gaz çıkarma pozisyonları
İlgi ve fiziksel rahatlık ihtiyacı genel bir ağlama nedenidir. Bazı bebekler kundaklarında ya da etrafı parmaklıklı oyun yerlerinde yalnız bırakıldıklarında oldukça mutludurlar, ama bazılarının da, anne babanın varlığının verdiği güvene ihtiyaçları vardır.
Ne yapmalısınız? Bebeğinizi onun istediği kadar kucaklayın. Bu yaşta “şımarma’ tehlikesi yoktur ve bebeğiniz güven duygusunun artması sonucunda daha mutlu olacaktır. Evin günlük işlerini yapabilmek içm bebeği bir bebek arabasına koyup siz evin içinde dolaşırken onu da yanınızda dolastırabilirsiniz. Daha büyük bir bebek yastıklarla sizi görebileceği şekilde dikîeştirildiğinde sakinleşebilir.
Evdeki ve özellikle annedeki gerginliğe karşı duyarlılık bebeği huzursuz yapabilir ve açıklanamayan ağlamalara yol açar.
Ne yapmalısınız? Normalden fazla ilgi gösterseniz bile bebek yeni bir düzene ve yeni bir çevreye, yaklaşık bir haftada alışır. Eğer bebeğinizin ağlamasının sizdeki gerginliğe bir reaksiyon olduğunu düşünüyorsanız gerginliğinizi azaltmanın yollarım arayın. Gerekirse bu konuda doktora danışın. Bebeğinizin ağlaması sizi sinirlendiriyor, kızdınyorsa; ya da bebeğinizi sarsacak ve ona vurmanıza yol açacak kadar kontrolünüzü kaybetmenize neden olacak şiddetli duygular içindeyseniz kesinlikle, tıbbi tavsiyeye ihtiyacınız vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder