16 Nisan 2010 Cuma

Memeler,Göğüsler


Memeler — Hernekadar memeler üreme organlarından uzak ve cinsiyetle doğrudan doğruya ilişkide gözükmüyorlarsa da, gerek doğumdan sonra çocuğun beslenmesinde, gerekse cinsel temas sırasında uyartıların başlatılmasında oynadıkları önemli rol yönünden, burada kısaca anatomik yapılarından söz etmeyi uygun buluyo­ruz.
Sağda ve solda olmak üzere meme bezlerinin bulun­duğu iki bölge memeler adını alır. Erkeklerde meme bez­lerinin gelişmesi geri kalır ve büyümez. Kadınlarda tersine, gelişen ve büyüyen bu bezlerin anatomik olduğu kadar fizyolojik yönden de büyük önem kazandıklarını
görmek­teyiz.
Memelerin şekil ve büyüklükleri kişiye, yaşa, cinse ve ırka göre değişiklikler gösterir. Buluğ çağına kadar kü­çük olan memeler bu yaşlarda gelişerek bir yumruk bü­yüklüğüne erişir. Genç kızlarda yarım küre şeklindedir; Gebelikte ve doğumdan sonra annelerde memeler aşırı de­recede büyür. Süt verme zamanı geçince bu büyüklük kay­bolarak memeler eski durumlarına döner ve gevşer. İkincil seks karakterleri anlatılırken bu konuya yeniden dönüle­cektir.
Memenin ortasında koni ya da silindir şeklinde koyu renkli bir çıkıntı bulunur. Bu kabartıya meme başı adı verilir. Doğuştan meme başları olmayan kadınlara rast­lanmaktadır. Buna karşılık, çok daha ender olmak üzere, çift meme başlı kadınlar da görülmüştür. Meme başının yüzeyi düz değildir. Birtakım küçük olukçuklar ve gene küçük delikler bulunur. Bunlar süt taşıyan boruların dı­şarı ağızlattıkları yerlerdir. Her meme başında delikler­den 10-20 tane kadar bulunur. Sonuç olarak memenin ya­pısında, üstünü örten deri, süt meydana getiren meme bez­leri, bunların dışa ağızlaşmasını sağlayan süt boruları ve gene meme bezlerini saran yağ dokusu vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder